De Stichting Sierk Schröder is de auteursrechthebbende op alle kunstwerken van Sierk Schröder

Home | Portretten

Portretten

Portretten van Sierk Schröder

Sierk Schröder belangrijkste portretschilder twintigste eeuw


Sierk Schröder legt de laatste hand aan
het portret van Shah Reza Jr, oktober 1963

Sierk Schröder wordt beschouwd als de belangrijkste en meest gevraagde portretschilder van de twintigste eeuw. Voor hem poseerden veel bekende figuren uit de verschillende maatschappelijke sectoren van de samenleving.

Aan de hand van notitieboekjes en agenda's kon een groot aantal portretten van Sierk Schröder worden getraceerd en gerubriceerd. Dat gebeurde door de Stichting Sierk Schröder in samenwerking met de schilder. In de onderstaande rubrieken, te beginnen met Koningshuis en eindigend met Wetenschap, zijn de desbetreffende portretten ondergebracht.

De portretten van Sierk Schröder betreffen uitsluitend de officiële portretopdrachten. De vele uitgevoerde portretopdrachten voor het privébezit van families, waaronder ook veel kinderportretjes, zijn niet vermeld. Een uitzondering daarop wordt gemaakt voor de portretten van de Prinsen Willem Alexander, Constantijn en Friso en van de kinderen van Prinses Irene. Daardoor kan worden opgemerkt dat voor Sierk Schröder leden van Het Koninklijk Huis en de Koninklijke familie poseerden uit vier generaties.

Koningin Beatrix 1981

(Afbeelding: Koningin Beatrix, 1981)

Aan het poseren gingen altijd enkele gesprekken vooraf. Door goed te kijken en te luisteren, door het observeren van bewegingen en houdingen, wist de schilder al gauw hoe het portret er zou gaan uitzien.
Sierk Schröder was een overtuigd alla prima schilder. Dat houdt in dat het portret zonder voortekening snel en in trefzekere toetsen geschilderd wordt en tot stand komt voordat de verf droogt. 'Nat in nat' wordt dat genoemd, oog en hand zijn één.

Inleiding

Koningshuis

Kunst

Politiek /Overheid/ Rechterlijke Macht

Religie / Geestelijk leven

Leger

Bedrijfsleven

Wetenschap

Overige portretten

Sierk Schröderkamer